sabato 6 gennaio 2018

Pelerinaj la moaștele Sfântului Niculae, la Bari

În zilele 2 şi 3 decembrie, o delegație a Frăției Nepsis - Civitavecchia s-a deplasat la Bari în pelerinaj la Catedrala Sfântului Nicolae, lăcaș care păstrează și în ziua de azi moaştele sfântului.

În drum spre Bari, totodată, am profitat pentru a face mici popasuri în locurile sacre pe care le întâlneam în cale. Astfel în prima zi ne-am oprit la Abația di Montecassino. Mănăstirea a fost întemeiată în anul 529, pe locul unei foste fortărețe romane "Municipium vom castium", de Sfântul Benedict din Nursia. Aici se află dealtfel și moaștele Sfântului Benedict şi ale Sfintei Scolastica. Pelerinajul a continuat mai apoi la mănăstirea Buna Vestire din localitatea Mirabela-Eclano, unde la biserica ortodoxă română locală l-am întâlnit pe părintele Nicodim care ne-a împărtășit cuvinte folositoare în viața duhovnicească de zi cu zi.



A doua zi, am ajuns în sfârșit la Bari, unde, după ce am mers la slujba de dimineață la biserica ortodoxă "Sfânta Treime", care ospitează icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae, ne-am îndreptat spre centrul oraşului care adăpostește renumita Catedrală a Sfântului Nicolae, costruită în sec. al XII-lea pentru a păstra moaștele Sf. Nicolae, furate din Mira Lichiei (astăzi localitatea Demre aflată în sudul Turciei de astăzi) de un grup de marinari baresi.

Construcția Catedralei (Basilica di San Nicola, în limba italiană) a început în anul 1089 şi s-a încheiat în anul 1197. Catedrala Sfantul Nicolae este o biserică sudică a Italiei, ce păstrează o importanță deosebită pentru Europa şi întreaga lume creștină.

Pelerinajul a continuat spre peștera Sfântului Arhanghel Mihail de pe Muntele Gargano, unde a avut loc apariția Sfântului Mihail. De altfel, puțini știu că în calendarul ortodox, în data de 6 septembrie, este sărbătorită minunea de la Gargan, alături de preaslăvita minune a arhanghelului Mihail de la Colose (Turcia). Apărând de mai multe ori în vremea Vechiului Testament şi fiind considerat de către sfinții părinți ca fiind cel care a mers înaintea israeliților în timpul exodului, ziua sub forma unui stâlp de nor iar noaptea sub forma unui stâlp de foc, aratându-le drumul spre Țara Canaanului, Sfântul Arhanghel Mihail, conducătorul cetelor cereşti, se arată acum ca fiind ajutătorul în mod egal nu doar a celui care fusese poporul ales ci şi al celorlalte neamuri, pregătindu-le pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Pelerinajul s-a încheiat cu o ultimă deplasare spre San Giovanni Rotondo, orășelul care adăpostește pe San Pio.


Share:

0 Comentarii:

Posta un commento

Nepsis Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Articolele cele mai citite

Vizualizări totale

Modul de contact

Nome

Email *

Messaggio *